lopendegaby

It is all about painting and bringing alive the canvas!


Sinds mijn afstuderen aan de afdeling Fine Arts op Artez Hogeschool voor de Kunsten heb ik schilderijen en tekeningen gemaakt. Verschillende perioden met verschillende onderwerpen hebben elkaar opgevolgd. Gedurende een langere tijd heb ik portretten en abstracte geometrische vormen geschilderd. Altijd met olieverf. Ongeveer 15 jaar geleden ontstonden, gaandeweg vanuit mijn abstracte werk, de eerste bloemstillevens.

De behoefte van de mens om bloemen af te beelden is al eeuwenoud. Mensen en bloemen zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Van het oosten tot het westen, van de Egyptenaren via de Romeinen en vervolgens de hele kunstgeschiedenis door tot de moderne kunst via o.a. Warhol, Ellsworth Kelly, Georgia o’Keeffe en Anselm Kiefer. Allemaal hebben ze zich uiteengezet met het thema bloemen.

Voor mij is het schilderen van bloemstillevens in eerste plaats het maken van een schilderij. Schilderen is voor mij een dialoog aangaan met kleur, licht en vorm. Het is een afwisselend proces van toevoegen en minderen. Mijn handen geef ik de ruimte ze weten de weg. Het denken probeer ik los te laten zodat het onzegbare en het onverwachte binnen kan stromen. Ik boetseer als het ware met olieverf en ‘weef’ verschillende lagen over elkaar heen waardoor er een soort tinteling van kleur en textuur ontstaat.
De exacte weergave of de perfecte natuurgetrouwe bloem schilderen zijn voor mij van niet van belang. De essentie gaat over het zichtbaar maken van een innerlijk landschap. Een atmosfeer laten ontstaan waarin het spanningsveld tussen wild en sereen, vol en tegelijkertijd stil, bloei en verval zichtbaar wordt.

Ik schilder net zo lang door totdat er een zekere verstilling voelbaar wordt en het schilderij meer is dan de bloem en de pot die erop staan. Toch kan het karakter van ieder schilderij verschillend zijn. Sommige zijn uitbundig andere meer ingehouden en meditatief weer andere hebben een mysterieuze soms bijna sensuele lading. Het zijn geabstraheerde bloemstillevens voortbordurend op een lange traditie van de flower- paintings binnen de schilderkunst.

Schilderijen maak ik graag op een groot formaat zodat je er helemaal wordt ingetrokken en je je in kleur, textuur en atmosfeer kan verliezen. Mijn tekeningen zijn doorgaans op een kleiner formaat gemaakt. Het zijn vingeroefeningen, etudes, het vangen van de essentie en het ritme van de bloem. Weergegeven in een paar lijnen met potlood of inkt. Het schilderen en tekenen van bloemen blijft mij steeds opnieuw fascineren en inspireren. Er ontwikkelen zich nieuwe ideeën om aan de bloemstillevens extra dimensies te geven. Daarnaast zijn de restjes olieverf die ik aan het einde van een dag over heb weer het begin van een nieuw schilderij. Zo wordt uit het ene schilderij het volgende op een organische manier geboren.